Glazba nije samo ono što čujemo – radi se o tome kako se osjećate i trenucima koje glazba prati. Zato smo pažljivo pripremili ovaj vodič kako bismo nam pomogli pronaći savršenu glazbenu podlogu za svako raspoloženje i priliku.

Bilo da smo raspoloženi za romantičnu večer, spontano putovanje s prijateljima ili kasnonoćnu solo vožnju, slijedimo naš vodič za raspoloženje. Od ljepljivih tonova jazza za ugodnu noć s vama dragom osobom do energičnih ritmova popa za okrepljujuću sesiju tjelovježbe, svako je raspoloženje pažljivo upareno s albumima koji savršeno hvataju njegovu bit.

Subota je navečer, spremamo se za noćni izlazak s prijateljima. Naš mood guide predlaže optimistične i živahne albume koji daju savršen ton za zabavu ispunjenu večer smijeha i dobrog provoda. Ili je možda 3 sata ujutro i trebamo neke introspektivne melodije koje će pratiti naše kasnonoćne misli. Naš vodič preporučuje albume koji govore duši i pružaju utjehu u tihim noćnim satima.

Tražimo li inspiraciju za sljedeće vježbanje, želimo li stvoriti raspoloženje za romantičnu večer ili jednostavno trebamo glazbu da se opustimo nakon dugog dana na poslu, naš vodič za raspoloženje je izvor za pronalaženje pravog albuma za svaki trenutak. Zato se udobno smjestimo, opustimo i pustimo da nas glazba odnese gdje god želimo. Uz “Album na dan: 365 najvažnjih albuma koje morate posliušati”, svaki trenutak postaje prilika da otkrijemo savršeni soundtrack za nezaboravne životne trenutke.

KUŽENJE STVARI – Možda smo sami, možda nam je u jednoj ruci čaša, možda smo uključeni u razgovor s nekim, ali u svakom slučaju bitne stvari su nam na umu te će nam se smisao života, svemira i svega ostalog uskoro otkriti.

DOSTA MI JE SVEGA – Otkrili smo smisao svega i ništa od toga nam se ne sviđa pa smo odlučili svima i svemu pokazati srednji prst. Ok, možda ništa ne kužimo, ali kužimo da nam se ne sviđa pa naš prst i dalje postojano stoji.

NIŠTA DOBRO – Iznutra nismo dobro pa nam, naravno, namjere ne mogu biti dobre. Niti smo u stanju učiniti išta dobro. Sve što trebamo je soundtrack koji će nas gurnuti u pogrešnom smjeru. Tko preživi, pričat će.

REVOLUCIJA – Pokazujemo srednji prst svima i ne želimo činiti kako nam nalažu. Ne znamo što želimo, ali znamo kako to dobiti. Ne možete prevariti djecu revolucije. Vrijeme je da gori stari poredak i napravi mjesta novoj generaciji.

SAMOĆA – Nema nikoga oko nas i posvuda je tama, uz nas je jedino zvuk iz zvučnika. Dobro je, volimo samoću, ali jesmo li zaista sami ili nas netko gleda iz onog mračnog kutka?

ROMANTIKA – Netko nam se toliko sviđa da ćemo mu preko društvenih mreža slati pjesme za koje smo sigurni da će mu/joj se svidjeti i da će shvatiti naše namjere. Idealno, one će rezultirati zajedničkom kućom na selu i barem jednim djetetom. Nismo skloni držati se poučka „ništa romantika, samo seks“ pa trebamo stručno vodstvo iz zvučnika. Netko je negdje već prošao ono što mi prolazimo i o tome napisao prekrasnu pjesmu ili cijeli album.

SEKS – Sad više ništa nije važno, ni soundtrack zapravo, jer su svi naši prethodni napori nagrađeni. No kao što smo rekli, netko je ovdje već bio i napisao sočnu pjesmu ili album koji vjerojatno poziva na ples, ali svi znamo o čemu se radi.

SLOMLJENO SRCE – Ponekad je neizbježno, nakon onog vrhunca smo željeli nešto što bi trajalo, ali nije išlo, niti je želja bila uzajamna. Ako ništa drugo, ostali smo s gomilom sjajnih albuma, jer netko je sve ovo već prošao prije nas.

KAD SI S FRENDOVIMA – Potpuno se razumijete, ne trebate jedni drugima niša objašnjavati, dovoljna su dva-tri beata ili riff na gitari uz gajbu ili dvije da ovo bude savršen trenutak u vašim životima. Tridesetak godina kasnije ti se trenuci i dalje događaju.

KAD SI S FRENDICAMA – One su najbolje ikada, jedine koje nas potpuno razumiju, a nakon nekoliko miješanih pića postaju i kraljice zbornog pjevanja. Nikome ne smeta što ne znate baš sve tekstove. Stoga je pravi trenutak za karaoke party.

SUBOTA NAVEČER – Nabrijavanje prije izlaska je kao predigra – možemo i bez njega, ali ako to izvedemo kako treba, sve što slijedi će ići kao podmazano.  

PARTY – Tulum, party, žurka i igranka su vrhunac naših društvenih života i razlog postojanja popularne glazbe. Postoji razlika između dobrih i loših DJ-eva, stoga pažljivo birajmo što ćemo puštati.

PLES – Svaka pjesma koja poziva na ples zapravo poziva na seks. To je u kodeksu popularne glazbe. No ako već dođe do plesa, i za to imamo pravu glazbu!

TRI UJUTRO – Ne sjećamo se kada smo izašli, ne znamo kada ćemo se vratiti, ovaj trenutak je vječan, vrijeme je vječno, transcendirali smo ovo postojanje i spojili se s beskrajem.

NEDJELJA UJUTRO – To da ipak nismo transcendirali ovo postojanje nam je jasno zbog tutnjave u glavi. Trenutan fokus je na preživljavanju i umirivanju živčanog sustava koji nas stvarno želi napustiti zajedno s ovim postojanjem.

VOŽNJA – Daleko odavde sigurno se nalazi nešto, ali dok ne dođemo dotamo, putovanje je ono što se broji.

DUBOKA INTROSPEKCIJA – „Zašto baš meni?“ i „Koja sam ja budala!“ su rečenice kojima počinje putovanje na kojem saznajemo puno o tome tko smo, što smo i odakle dolazimo. Nismo prvi postavili to pitanje, stoga pažljivo slušajmo.

GODIŠNJI ODMOR – Nakon svega treba nam chill out. Bježimo što dalje, makar do Novog Vinodolskog.

TERETANA – Svaka vrsta fizičke aktivnosti je prenaporna, a svoje tijelo ionako mrzimo pa nam treba nekakva distrakcija ili nešto što će nas potaknuti da se pokrenemo u smjeru u kojem nijedna racionalna osoba to ne želi.

POSAO – Raditi, zapravo, ne želimo ni kod kuće ni tamo gdje nas za to plaćaju. Naše vrištanje u glavi treba nešto nadglasati.